• Redoks tepkimeleri, antioksidanlar ve kanser

Redoks tepkimeleri, antioksidanlar ve kanser

Eklenme Tarihi: 02 Aralık 2012, 19:06

Yaşlanmayı önleme, kansere karşı vücudu korumak için tavsiye edilen antioksidanlar, aslında indirgenme - yükseltgenme (redoks) tepkimeleri için bir örnektir.

Organik kimyada Yükseltgenme H2 verme veya Oksijen alma şeklinde gerçekleşir.

İndirgenme ise H2 alma veya Oksijen verme şeklinde olur.

 

Serbest radikallerin elektrona ihtiyacı olan moleküller olduğunu biliyorsunuz. Kirli hava ile, gıda katkı maddeleri ile, genetik olarak veya çeşitli nedenlerle vücudumuzda bulunabilirler.

 

Eğer ortamda serbest radikal varsa, serbest radikaller hücredeki moleküllerden H2 alarak veya hücredeki moleküllere Oksijen vererek hücredeki moleküllerin yükseltgenmesine neden olurlar. Bu durum, hücredeki moleküllerin hasara uğramasına,bozulmasına, zincir reaksiyonlara ve hücrenin ölümüne neden olur. Hücredeki molekül yükseltgenmiş, serbest radikal ise indirgenmiş olur.

 

Antioksidanlar yükseltgenme önleyicidirler. Hücredeki moleküllerin yükseltgenmesini önlerler. Bunu ise serbest radikalin ihtiyacı olan elektronu veya H2’yi kendileri vererek sağlarlar. Serbest radikalin ihtiyacını hücredeki molekülden almasına engel olmuş olurlar.

(ne olur hücreye dokunma, al ben vereyim diyor Smile)

 

Serbest radikal indirgenmiş, antioksidan ise yükseltgenmiş olur. Antioksidanlar genelde indirgen maddelerdir. Antioksidanlara örnek olarak tiyoller, askorbik asit (C vitamini) ve polifenoller gösterilebilir.

 

Yaşlanmayı önleme, kansere karşı vücudu korumak için antioksidan alınması tavsiye edilir.

 

Önemli antioksidanlar: alfa-tokoferol( E vitamini), askorbik asit (C vitamini), beta-karoten.

 

Antioksidanlar hakkında daha fazla bilgi edinmenizi öneririz.
İndirgenme yükseltgenme konusuna aşağıdaki linlerden bakabilirsiniz:
 

EK:

Polimer sanayinde polimerin bozulmasını önlemek için antioksidan olarak kullanılan E 321 kodlu BHT’nin (bütil hidroksi toluen), antiviral olarak Herpes türü virüsler için de etkili olduğuna dair bilimsel makaleler var. Antioksidanlar sadece ilaç olarak değil, gıda sanayinde gıda maddelerinin bozulmasını önlemek için, polimer sanayinde polimer zincirlerinin korunması ve serbest radikallerin polimeri bozmasını önlemek için de kullanılıyor.

 
Facebook Twitter Whatsapp
 

Yorumlar

Yorum Ekle